I sommer tilbragte jeg deler av ferien i fantastiske Stoupa på halvøya Peloponnes i Hellas. Et herlig ferieparadis som etter noen dager fikk meg til å senke skuldrene og glemme alt om jobb og digitalmarkedsføring. Hodet ble i stedet brukt på helt essensielle spørsmål, som om det skulle være rødt eller hvitt i glasset, eller hvilken taverna jeg og familien skulle velge for å innta kveldens middag. For hvilken restaurant skal man egentlig velge – og hvorfor velger vi som vi gjør? Jobben var visst ikke helt glemt likevel – og min besettelse om tydelig kommunikasjon endte i denne bloggposten …
I Stoupa, som på mange andre feriesteder, er det en promenade langs stranda der restauranter og barer ligger på rekke og rad. I en knøttliten ferielandsby er det liksom der det skjer om kvelden, langs strandpromenaden. Med stråhatt og sandaler (samt annen outfit jeg aldri ville brukt hjemme) ruslet jeg, familien og alle de andre turistene opp og ned den vesle ”stripa” omtrent hver bidige kveld – med ett mål for øye: Å velge kveldens restaurant.

Valg av restaurant
Når jeg som nyankommet turist på et fremmed sted trasker nedover promenaden i en jungel av spisesteder, hvor eimen av aftersun overskygger matosen, synes jeg det er vanskelig å skille det ene stedet fra det andre. De få restaurantene jeg på forhånd hadde funnet via Tripadvisor var ikke så enkle å finne ”in real life” ettersom navnet over inngangen var skrevet på gresk med bokstaver jeg har problemer med å tyde. Jeg kunne selvsagt tydd til gps, men så viktig var det ikke. Hva vi hadde lyst å spise der og da, ble mer avgjørende enn hvor, når valg av taverna skulle treffes.
Hva påvirket valget mitt?
Så du nøye etter, hadde omtrent alle tavernaene det samme på menyen: Typisk gresk mat i tillegg til biff, pizza og spagetti. Allikevel, noen restauranter var nesten alltid tomme mens andre var stappfulle av gjester. Kveld, etter kveld. Hva kommer det av? Jeg forstår selvsagt at rykte om god mat, bra service og lave priser sprer seg. Både online og offline. Men med så mange nyankomne turister hver eneste dag, som aldri har besøkt stedet før, synes jeg likevel det er interessant at en restaurant er tom når den som ligger vegg i vegg – med nesten lik meny – er fullbooket.
Tydelig kommunikasjon
I jungelen av spisesteder forsøkte vi å orientere oss så godt vi kunne, mens vi trasket nedover promenaden. Å stoppe opp utenfor hver eneste restaurant for å studere menyen gadd vi ikke, så skilt som var enkle å lese i det vi passerte var det som fanget vår oppmerksomhet. ”Skulle vi spist italiensk i dag?”. ”Eller hva med det stedet der – som har hjemmelaget moussaka?”. Slik gikk praten nedover promenaden, mens restauranter med skilt det var vanskelig å tyde ble passert. De hadde helt sikkert italiensk og moussaka på menyen de også, men klarte ikke å formidle det tydelig nok. ”Menyen vår har alt-skiltet” ble for mye å forholde seg til. Både for oss og for de andre turistene.

Hva kan vi lære fra strandpromenaden?
Så hva kan vi lære om kommunikasjon og synlighet fra strandpromenaden i Stoupa? Jo – vi må holde fokus på én ting av gangen. Velg ett budskap og fyr løs med det! ”Less is more” er en tommelfingerregel i all kommunikasjon – i alle kanaler. Ikke bare på skilt langs strandpromenaden i syden, men alle steder. Også på nett.
Less is more – hold fokus!
Et nyhetsbrev på epost, med en enkel, sak blir lest av flere enn et nyhetsbrev med 10 saker. En oversiktlig nettside har lavere bouncerate enn om den ser ut som et tivoli. Plakater og skilt med ett tydelig budskap oppfattes av flere enn om det inneholder mange budskap. Så enkelt og så vanskelig. For det er jo så fristende å utnytte flatene våre fullt ut.

Det gjelder også i Google
Hvorfor dukker ikke pizzarestauranten, som du vet finnes, opp når du Googler ”pizza + sted”? Antagelig fordi restaurantens nettside fokuserer for lite på pizza og for mye på noe annet. Det forvirrer både søkemotorer og mennesker. På samme måte som et tydelig skilt om pizza får turistenes oppmerksomhet i Stoupa, får en tydelig webside om pizza søkemotorenes oppmerksomhet på nett.
Les også: Hvordan fremstår du i Google?
Hva søker kundene dine?
Akkurat som vi søker etter det vi har lyst på langs strandpromenaden, gjør vi det samme i Google. Og når det kommer til mat, er ofte hva vi skal spise langt viktigere enn på hvilken restaurant. Å være synlig på ”Italiensk mat”, ”pizza” og ”spagetti” er derfor like viktig som å være synlig på restaurantnavnet for en italiensk restaurant på nett. For å oppnå det, må innholdet være enkelt og konsist slik at søkemotorene finner nettsiden, og menneskene som søker det du tilbyr, velger akkurat deg.
Du har 2,4 sekunder på å overbevise
Vi bruker i snitt 2,4 sekunder på å bestemme oss for om en webside tilfredsstiller søket vårt i Google, ifølge søkegiganten selv. Da sier det seg selv at nettsiden må være oversiktlig, enkel og fristende. Akkurat som et restaurantskilt langs strandpromenaden i Stoupa.
Ellers drukner du i støyen fra deg selv og konkurrentene dine.
Denne bloggposten har jeg opprinnelig skrevet for iProspect.