“Fotballfrue“ Caroline Berg Eriksen risikerer straff fra Google

Ny Google-logo
Kim nygaard

Kim nygaard

Toppblogger ”Fotballfrue” Caroline Berg Eriksen tar seg godt betalt for å skrive sponsede innlegg med lenker til annonsørenes nettsider. Det kan føre til straff fra Google, som rammer både bloggeren selv – og annonsørene hennes.

DN skriver at norske toppbloggere krever fra 50.000 til 80.000 kroner for å skrive et innlegg for en annonsør på bloggen sin. Det er godt mulig en slik produktomtale er verdt pengene, men er annonsørene klar over at de samtidig risikerer å bli mindre synlig i verdens største søkemotor, Google?

Les også: 5 SEO-tips til blogggere

Caroline Berg Eriksen risikerer starff fra Google
Lenker fra betalte innlegg, som her på bloggen til ”Fotballfrue” Caroline Berg Eriksen, er ikke lov. Da skal lenken være av typen ”no-follow” og ikke tillegges noen organisk verdi i Google. Få annonsører kjenner til dette og risikerer straff.

Ikke lov

Mange bloggere skriver sponsede innlegg mot betaling. Slike reklameinnlegg skal merkes ifølge Forbrukerombudet, og de fleste bloggere overholder kravet om merking. Problemet er at det er flere aktører enn forbrukermyndighetene å forholde seg til på internett. Det ser blant annet toppbloggerne Caroline Berg Eriksen og Voe ut til å glemme. Verdens største søkemotor, Google, forbyr nemlig betalte lenker som gir såkalt organisk verdi. Brudd på retningslinjene til Google kan føre til at både bloggen det lenkes fra, og nettstedet det lenkes til (altså annonsøren), får dårligere plassering i søkeresultatet. Verken Voe eller Caroline Berg Eriksen overholder Googles retningslinjer i bildeeksemplene og setter både seg selv og annonsørene i fare for å bli usynlige i Google.

God synlighet i Google viktigst

Ca 3.5 millioner nordmenn bruker internett hver dag, og av dem er ca 85 % innom en søkemotor en eller flere ganger i løpet av dagen, ifølge tall fra det digitale mediebyrået iProspect. Dette gjør søkemotorene til er den største beslutningskanalen for kjøp av produkter og tjenester i Norge. Da sier det seg selv at god synlighet i Google er avgjørende. Antagelig mye mer avgjørende enn å få god produktomtale hos en blogger som Caroline Berg Eriksen eller Voe.

Hvorfor er det ulovlig å kjøpe lenker?

Prinsippet er enkelt; Google ser i utgangspunktet på alle lenker som stemmer. Har du en nettside som mange lenker til, gir det signaler til Google om at innholdet er bra, og Google premierer nettsiden med en bedre plassering i søkeresultatet. Hvis noen for eksempel googler kostilskuddet ”betakaroten” vil en side om betakaroten med mange lenker til seg ha et bedre utgangspunkt for å rangere godt i søkeresultatet. Når noen betaler for lenker blir dette systemet utfordret. En lenke skal være frivillig – akkurat som en stemme skal være ved et valg. En stemme (eller en lenke) skal ikke kjøpes. Det er derfor ikke lov å tillegge en betalt lenke organisk verdi, som kan påvirke søkeresultatet i Google.

Bloggeren Voe følger ikke retningslinjene til Google
Annonsøren ”Good for me” har betalt Voe for å skrive om produktet betakaroten, men blogginnlegget kan føre til at nettstedet blir usynlige i Google når noen Googler nettopp ”betakaroten”.

Les også: Topp 5 SEO-feil blant webredaktører

Kan få store konsekvenser

Det er flere eksempler på annonsører som er blitt straffet for å ha kjøpt lenker fra bloggere. De mest kjente er Interflora og Expedia. Aksjeverdien til Expedia falt 4 % som en direkte konsekvens av dårligere synlighet i Google som følge av straffen de fikk fra søkegiganten. Selv den ellers så troverdige mediegiganten BBC er blitt straffet for å ha solgt lenker via såkalte digitale innstikk. Det viser at Google ikke viser noen nåde, og de har gang på gang varslet at de vil slå ned på de som ikke følger deres retningslinjer.

Skyldes kanskje uvitenhet

Muligens skyldes feil bruk av lenker uvitenhet blant bloggerne, men tar du deg betalt 80 000 kroner for et sponset innlegg bør du vite hva du driver med. Jeg vil tro de fleste annonsører også forventer det.

Del dette innlegget