Duplisert innhold og SEO

Google bytter ikke navn
Kim nygaard

Kim nygaard

Duplisert innhold (duplicate content) er uheldig for din rangering i søkemotorene, men hvor skadelig er det egentlig – og hvordan bør det håndteres?Duplisert innhold og SEO

Duplisert innhold (duplicate content) er innhold som finnes flere steder på internett. Google, og de andre søkemotorene, ønsker å vise unikt innhold for å tilby et så godt og variert søkeresultat som mulig. Derfor kan duplisert innhold være et problem og ødelegge for din synlighet.

Les også: Topp 5 SEO-feil blant webredaktører

Duplisert innhold forvirrer søkemotorene

Når det samme innholdet står flere steder er det vanskelig for søkemotorene å avgjøre hvilken versjon som er mest relevant i forhold til søket – og hvilken side som skal vises i søkeresultatet. Har du lagt ut identisk innhold (eller nesten identisk innhold) flere steder på nettstedet ditt, eller på to eller flere domener – er sannsynligheten derfor stor for at bare en av sidene vises i søkeresultatet.

Utvannet lenkestyrke ved duplisert innhold

En annen utfordring knyttet til duplisert innhold er at du ikke får full effekt av de eksterne lenkene dine. Eksterne kvalitetslenker inn til en nettside kan som kjent være med på å løfte siden i søkeresultatet, og jo flere gode lenker, desto bedre. Har du flere sider med samme innhold vil du mest sannsynlig ende opp med noen få lenker til hver av sidene, i stedene for å samle alle lenker til en side. Det utvanner lenkestyrken din og muligheten for å rangere godt.

Naturlig duplisert innhold

25 – 30 % av alt innhold på web er duplisert innhold, ifølge Google, og mye av det er naturlig. Du kopierer kanskje en ingress fra en bloggpost for å referere, og lenker eventuelt videre til kilden. Dette defineres ikke som duplisert innhold av Google, og skaper verken problemer for deg eller den du referer til.

Straff ved duplisert innhold?

Duplisert innhold blir ikke håndtert som spam, med mindre du bruker det manipulerende – for eksempel ved å autogenere innhold fra andre eller massivt kopierer uten å skape noe selv. Slike sider kan bli straffet av Google ved å ikke bli indeksert i det hele tatt, eller få en svært dårlig plassering, som i praksis fører til at ingen finner siden i søkemotorene.

Les også: Fotballfrue risikerer straff fra Google

Utilsiktet duplisert innhold kan oppfattes som spam

Inneholder siden din mye duplisert innhold, for eksempel på grunn av tekniske feil, kan det bli oppfattet som spam og du kan bli straffet for det. Det behøver ikke bety at du med hensikt har generert mye likt innhold for å manipulere, men at søkemotorene oppfatter det slik. Det bør du derfor unngå.

Opplever du å bli kopiert?

Hvis andre kopierer innholdet ditt og publiserer det, kan du risikere at deres side blir indeksert – og ikke din. Dette kan rapporteres via Google Scraper Tools hvor nettstedseiere kan ta eierskap til sitt eget innhold.

Typiske utfordringer knyttet til duplisert innhold:

Du produserer innhold som publiseres på flere nettsteder

Skal teksten du skriver publiseres flere steder vil den mest sannsynlig bare vises en gang i Google. Hvilken side som blir vist i søkeresultatet har sammenheng med autoriteten på domenet, samt hvilken side søkemotoren oppfatter som originalutgiver av innholdet.

Produktbeskrivelser som er alt for like

Du selger for eksempel en type matboks i ti ulike farger. Alle matboksene har sin egen produktside, men kun fargen er unik i hver enkelt produktbeskrivelse. Da blir sidene for like, og det oppfattes som duplisert innhold.

Printervennlig innhold

En skrivervennlig versjon av innholdet kan forårsake duplisert innhold hvis slike sider blir indeksert i tillegg til originalsiden. Sessions ID´er Oppstår når hver bruker som besøker websiden får tildelt en unik session ID i URL´en. Google kan oppfatte dette som unike URL´er. 100 besøk på en side skaper altså 100 sider (URL´er) med det samme innholdet i Googles øyne.

Bruk av alias / kortadresser

Har du lange URL´er vil du kanskje lage en kortversjon som tar seg bedre ut på brosjyrer eller annet markedsmateriell. Hvis dette resulterer i at kortadressen danner en kopi av den opprinnelige siden, ender du opp med to klin like sider med to ulike URL´er. Sørg for at ditt CMS automatisk 301-redirecter kortadressert til opprinnelig URL for å unngå dette – eller følg det opp manuelt.

Affiliate programmer

Benytter du affiliates for å markedsføre deg, kopierer gjerne affiliaten produktbeskrivelser og annet innhold fra din nettside på sine sider. Slikt blir det duplisert innhold av. Sørg for å tilby hver affiliate unikt innhold, eller få de til å bruke rel=canonical (noe de trolig ikke ønsker, ettersom de selvsagt også vil rangere på det samme innholdet som deg).

Les også: 5 SEO-tips til bloggere

Tips for å unngå eller håndtere duplisert innhold:

Varier innholdet ditt

Forsøk å variere innholdet ditt mest mulig. Lag egne versjoner for hvert enkelt sted det publiseres. Dette er tidkrevende, men nødvendig om du vil at flere enn en side skal rangere.

301 Redirect

Ofte er den beste måten å håndtere duplisert innhold på å sette opp en 301-videresending fra den dupliserte siden til den originale innholdssiden (for eksempel ved bruk av alias / kortadresser som beskrevet over). Når like sider blir kombinert til en side på denne måten, vil de ikke lenger konkurrere mot hverandre. I tillegg blir all lenkeverdi samlet på en og samme side, ettersom 301-videresendinger også ”overfører” lenker.

Rel=»canonical”

Ved bruk av rel=canonical forteller du søkemotorene via koden hvilken av de dupliserte sidene som skal rangere. Denne siden får også all lenkeverdi, på samme måte som ved en 301-redirect. Ofte tar det mindre tid hos utviklerne å sette opp en rel=canonical, enn en 301-redirect. Dette er ofte en god løsning på printervennlige sider eller produkter som er veldig like (som i matboks-eksempelet over).

noindex, follow

«noindex, follow» kan implementeres på sider du ikke ønsker at skal bli indeksert av søkemotorene. Koden tillater likevel søkeroboten å følge lenkene på siden, slik at andre sider det lenkes til kan bli funnet og indeksert. Fungerer blant annet godt ved utfordringer knyttet til paginering.

Deler av blogginnlegget er inspirert av Moz. Innlegget er opprinnelig skrevet for iProspect.

Del dette innlegget